Clicky

/

vineri, 3 ianuarie 2014

Moarte subita - J. K. Rowling




Când am împrumutat cartea de la bibliotecă m-am gândit că voi da peste o poveste lejeră, simplă, elegantă.
M-am înșelat. J. K. Rowling surprinde printr-o poveste brutală și tristă.

Povestea se desfășoară în orășelul Pagford și începe cu moartea lui Barry Fairbrother, în vârstă de 40 de ani.
Moartea acestuia lasă un loc gol în Consiliul Parohial Pagford, loc pentru care Simon Price, Colin Wall și Miles Mollison se luptă.Odată cu campaniile desfășurate de aceștia apare și „Fantoma_lui_Barry_Fairbrother”, un utilizator care postează pe siteul consiliului secrete despre candidați și ceilalți membri din consiliu. 
Lupta dintre aceștia este una serioasă în care principiile, respectul și onoarea nu-și fac loc.
În paralel cu alegerile din Pagford și lupta pentru putere, în Fields, o tânără în vârstă de 16 ani face tot posibilul pentru a ține familia Weedon unită. Mama ei, Terri, este o dependentă de droguri care își câștigă banii din prostituție și fratele ei mai mic de 3 ani, Robbie, este pe cale de a fi luat din familie și dus la o familie adoptivă, care să îi ofere toate condițiile necesare dezvoltării și creșterii.

Începutul cărții nu a fost pe placul meu, prea multe personaje și istoria orășelului Pagford m-a plictisit, moartea lui Barry nu mi s-a părut una interesantă, dar când personajele Fats, Andrew, Gaia, Sukhvinder și Krystal au fost prezentate, părerea mea s-a schimbat. Acești tineri de 16-17 ani erau mai maturi decât părinții lor, ei nu se luptau pentru un loc în consiliu, ei doreau un loc în care să se regăsească, un loc în inimile părinților lor, un loc în care să fie apreciați pentru ceea ce sunt, pentru ceea ce gândesc.
Evoluția lui Fats este una surprinzătoare, povestea dintre Andrew și Gaia este una tipică și inocentă, alcătuită doar din priviri și cuvinte nerostite, Sukhvinder surprinde prin curajul ei și Krystal prin poveste ei.
Cu astfel de personaje și cu o poveste care sensibilizează, cartea aceasta e una de suflet pentru mine. 

De recomandat cartea ... deși mi-a plăcut nu o pot recomanda cu căldură, nu pot să garantez că-ți va plăcea cartea, depinde de la cititor la cititor. 
Dacă îți plac cărțile triste, dacă ai nevoie de o nouă perspectivă, dacă poți suporta un final trist ( dar nu lipsit de speranță) ... citește-o. În schimb, dacă ai citit seria HP și ai îndrăgit autoarea, nu citi cartea doar din acest motiv, nu vei găsi ceea ce vrei! 

Aștept părerile voastre despre carte cât și despre recenzie.
Descrierea cărții a fost făcută de mine, am pus-o în ghilimele pentru a o evidenția. 

”Visa la Londra și la o viață care să conteze.”
                                          „Moarte subită”- J. K. Rowling



5 comentarii:

  1. Well, am citit seria HP si pentru ca mi-a placut autoarea am vrut sa incerc si alte cati scrie se ea, dar din ce spui tu J. K. Rowling abordeaza in aceasta carte un stil cu totul diferit si nu stiu daca sunt "pregatita" sa-mi schimb parerea desprea ea. :o3
    In orice caz, "Moarte subita" pare interesanta si cred (doar cred) ca e menita sa trezeasca la realitate oamenii corupti avizi de putere prin povestea unor copii ce sufera in urma lor. :D :D :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ai dedus foarte bine.
      Cartea asta m-a trezit și pe mine la realitate, am mai citit cărți în care era prezentată partea mai întunecată și ascunsă a lumii, dar nu era așa de bine conturată.
      Eu nu am citit seria HP * încă * și nu-mi pot da seama dacă sunt foarte diferite.

      Ștergere
    2. Eu nu cred ca am citit nimic de acest gen..eventual seria Divergent, care are la baza tot oameni corupti din cauza carora se declanseaza totul :-?? Oricum, daca nu ai citit pana acum cartile trebuie sa le citesti neaparat, sunt sigura ca te vei indragosti de ele, eu astept sa apara la noi si volumul trei :o3

      Ștergere
  2. foarte faina recenzia. mie mi-a luat cam o suta de pagini sa nu ma mai astept la ceva legat de HP, dar dupa am reusit sa intru in atmsofera romanului. care a fost personajul tau preferat? mie de krystal mi-a placut cel mai mult :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Și eu am intrat mai greu în poveste, mă așteptam la ceva magie ;)).
      Mi-a plăcut foarte mult de Krystal, la început nu m-a atras deloc personajul ei, dar m-am atașat foarte mult de ea, chiar îmi pare rău că romanul s-a terminat așa.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...